Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gnocchi z szałwią

► Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g maki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 jaka,
  • sól,
  • 100 g masła,
  • garść listków świeżej szałwii,
  • 100 g startego parmezanu 

    ► Sposób przygotowania:
    Ziemniaki wyszorować pod bieżącą zimną wodą i gotować w mundurkach ok. 30 minut. Odcedzone ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Do puree ziemniaczanego dodać mąkę, gałkę muszkatołową i rozkłócone jajka, wyrobić gładkie ciasto (ciasto nie powinno przyklejać się do rąk). Z ciasta uformować watki i każdy pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm. W każdej kluseczce zrobić palcem wgłębienie. Kluski wkładać porcjami do wrzącej osolonej wody, zamieszać i gotować tak długo, aż wypłyną. Gnocchi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Masło roztopić, poddusić na nim szałwię. polać ciepłe kluseczki i delikatnie wymieszać. Tuż przed podaniem kluseczki posypać parmezanem. 

    Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *