► Składniki:
► Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i posiekać. Wymieszać z ricottą, 50 g parmezanu, jajkami i żółtkiem. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Z ciasta łyżką wykrawać małe porcje i wkładać do wrzącej wody Kluski gotować na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ugotowane kluseczki wyjąć z wody łyżką cedzakową i dokładnie osaczyć. Włożyć do przygotowanego naczynia, posypać resztą startego parmezanu. Kluski zapiekać w piekarniku ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.
Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus