Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem

► Składniki:

  • 300 g mrożonych liści szpinaku,
  • 150 g sera ricotta,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 2 jaja,
  • 1 żółtko,
  • 200 g mąki,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa   

    ► Sposób przygotowania:
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć i posiekać. Wymieszać z ricottą, 50 g parmezanu, jajkami i żółtkiem. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Z ciasta łyżką wykrawać małe porcje i wkładać do wrzącej wody Kluski gotować na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ugotowane kluseczki wyjąć z wody łyżką cedzakową i dokładnie osaczyć. Włożyć do przygotowanego naczynia, posypać resztą startego parmezanu. Kluski zapiekać w piekarniku ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. 

    Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *