Składniki:
- 7 jajek
- 1 kajzerka
- 1/2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej
- 100 ml mleka
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Warzywa gotować 3 min w osolonej wodzie, osaczyć. 6 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać, posiekać, 2 łyżki odłożyć. Kajzerkę namoczyć w mleku na ok. 10 min, dobrze odcisnąć. Posiekane jajka włożyć do miski, dodać kajzerkę, szczypiorek, warzywa, wbić surowe jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce. Tłuszcz rozgrzać na patelni, kotlety usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatą, posypane posiekanym jajkiem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus