Składniki:
- 6 bułek
- 1/2 pęczka natki
- 5 łyżek masła
- sól
- 1 cebula
- po dwie szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bułki też pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, posiekać. Trzy łyżki masła rozgrzać na patelni, podsmażyć pokrojoną bułkę. Grzanki przełożyć do miski. Cebulę zeszklić na łyżce masła. Mąkę, natkę, cebulę, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową dodać do grzanek, wymieszać. Mleko podgrzać, roztrzepać z żółtkami, zalać mieszaninę w misce. Odstawić na 20 min. W garnku zagotować 3 litry wody z trzema łyżkami soli. Masę z bułek zawinąć w posmarowaną masłem serwetkę. Serwetkę związać, pod węzły wsunąć trzonek drewnianej łyżki. Łyżkę oprzeć na garnku, włożyć kluskę do wrzątku. Gotować 40 min. Wyjąć pokroić w plastry. Knedliki podawać do pieczeni.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus