Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czeskie knedliki

Składniki:

  • 6 bułek
  • 1/2 pęczka natki
  • 5 łyżek masła
  • sól
  • 1 cebula
  • po dwie szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka


Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bułki też pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, posiekać. Trzy łyżki masła rozgrzać na patelni, podsmażyć pokrojoną bułkę. Grzanki przełożyć do miski. Cebulę zeszklić na łyżce masła. Mąkę, natkę, cebulę, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową dodać do grzanek, wymieszać. Mleko podgrzać, roztrzepać z żółtkami, zalać mieszaninę w misce. Odstawić na 20 min. W garnku zagotować 3 litry wody z trzema łyżkami soli. Masę z bułek zawinąć w posmarowaną masłem serwetkę. Serwetkę związać, pod węzły wsunąć trzonek drewnianej łyżki. Łyżkę oprzeć na garnku, włożyć kluskę do wrzątku. Gotować 40 min. Wyjąć pokroić w plastry. Knedliki podawać do pieczeni.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *