Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z bułki

Knedle z czerstwej bułki

Składniki: 2 długie bułki lekko czerstwe 3 jajka 2-3 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki łyżka masła 2 posiekane łyżki natki pietruszki sól, pierz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 litr bulion drobiowego Sposób wykonania: Bułki pokroić w grubszą kostkę, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, masło i natkę pietruszki. Doprawić…

Czeskie knedliki

Składniki: 6 bułek 1/2 pęczka natki 5 łyżek masła sól 1 cebula po dwie szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej 2 żółtka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bułki też pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, posiekać. Trzy łyżki masła rozgrzać na patelni, podsmażyć pokrojoną bułkę. Grzanki przełożyć do…

Pieczywo czosnkowe

Skład: bagietka czosnek masło posiekana natka pietruszki szczypta soli Sposób przyrządzenia: Bagietkę kroimy ukośne na kawałki grubości około 2cm. W miseczce ucieramy masło z sokiem cytrynowym, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Kawałki pieczywa smarujemy przyprawionym masłem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C