Składniki:
- 2 długie bułki lekko czerstwe
- 3 jajka
- 2-3 szklanki mleka
- 2-3 łyżki mąki
- łyżka masła
- 2 posiekane łyżki natki pietruszki
- sól, pierz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr bulion drobiowego
Sposób wykonania:
Bułki pokroić w grubszą kostkę, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, masło i natkę pietruszki. Doprawić do smaku i powoli wlewać ciepłe mleko. Masę zagnieść dłońmi, aż ciasto będzie miękkie. Z ciasta formować małe kulki. Zagotować z 2 kostek rosołowych w 2 litrach wody wywar. Wkładać knedle, gotować ,aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Podawać polane skwareczkami i surówką z czerwonej kapusty.