Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gnocchi w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 4 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz
  • 250 g semoliny
  • 2 żółtka
  • 200 g startego parmezanu
  • 100 g pokrojonego masła
  • sos z pomidorów

Sposób wykonania:

  1. Mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.
    Gdy zacznie wrzeć dodać semolinę i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać połowę parmezanu i masła oraz żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać i rozsmarować na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, odstawić do ostygnięcia.
    Z ostygniętej masy wykroić kółka, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym  masłem.
    Zalać je sosem pomidorowym i posypać resztą parmezanu oraz masła.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *