Składniki:
- 4 szkl. mleka
- sól
- pieprz
- 250 g semoliny
- 2 żółtka
- 200 g startego parmezanu
- 100 g pokrojonego masła
- sos z pomidorów
Sposób wykonania:
- Mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.
Gdy zacznie wrzeć dodać semolinę i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać połowę parmezanu i masła oraz żółtka.
Całość dokładnie wymieszać i rozsmarować na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, odstawić do ostygnięcia.
Z ostygniętej masy wykroić kółka, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Zalać je sosem pomidorowym i posypać resztą parmezanu oraz masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.