Składniki:
- 1 l bulionu
- 85 g masła
- 1 cebula
- 300 g ryżu risotto
- ½ szkl. białego wina
- ¼ łyżeczki nitek szafranu
- 4 łyżki starego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zostawić na małym ogniu, aby delikatnie się gotował.
W między czasie na rozgrzanym maśle smażyć posiekaną cebulę około 5 minut.
Po tym czasie dodać ryż i cały czas mieszając smażyć 2 minuty po czym wlać wino oraz odrobinę bulionu i gotować cały czas mieszając aż odpruje.
Czynność tą powtarzać do momentu, aż ryż stanie się miękki.
Szafran zalać wodą i odstawić na 10 minut i po 10 minutach gotowania się ryżu dodać go do niego razem z wodą w której się moczył.
Zdjąć ryż z ognia, dodać parmezan oraz masło.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Odstawić pod przykryciem na 2 minuty i od razu podawać.