Tym razem przepis na przygotowanie aromatycznego ryżu. A mianowicie ryż gotowany na bulionie z szafranem. Pozostałe składniki potrawy: cytryna, masło, cebulka, czosnek i imbir.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1/3 łyżeczki szafranu
- 1 duża cytryna
- 2 szklanki bulionu
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Porady i Ciekawostki
Ryż szafranowy
by Monia • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Jagnięcina z szafranem
by Halina Czopek • • 0 Comments
Składniki:
- ½ kg jagnięciny
- 3 pomidory
- 2 gałązki szafranu
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Porady i Ciekawostki
Jagnięcina z nutą szafranu
by Halina Czopek • • 0 Comments
Składniki:
- ½ kg jagnięciny
- 3 pomidory
- 2 gałązki szafranu
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Porady i Ciekawostki
Karp z szafranem i orzechami
by Zdzisław Osiecki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia ½ l bulionu warzywnego ½ cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule garść orzechów włoskich 2 garście płatków migdałowych 1 łyżka posiekanej natki 1 kromka białego chleba szczypta szafranu sól pieprz Sposób wykonania: Karpia dokładnie oczyścić po czym pokroić go w dzwonka i oprószyć solą. Przełożyć je…