Dziś przepis na pyszny i pięknie pachnący ryż szafranowy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ryżu, nitek szafranu, bulionu warzywnego oraz przypraw.
Składniki:
- 300 g ryżu
- 500 ml wywaru warzywnego
- ¼ łyżeczki nitki szafranu
- 3 liście laurowe
- 25 g masła
Sposób wykonania:
- Ryż przesypać do rondelka.
Zalać go wodą i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie ryż odsączyć i przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem.
Dodać listek laurowy i całość przesmażyć, aby cała wodą odparowała.
W między czasie nitki szafranu moczyć w odrobinie gorącej wody około 3 minut.
Po tym czasie dodać go do ryżu razem z wodą w której się moczył.
Następnie wlać gorący wywar i trzymać na ogniu około 15 minut pod pryzkryciem.
Liczba porcji: 4