Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż szafranowy

Dziś przepis na pyszny i pięknie pachnący ryż szafranowy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ryżu, nitek szafranu, bulionu warzywnego oraz przypraw.

Składniki:

  •  300 g ryżu
  •  500 ml wywaru warzywnego
  •  ¼ łyżeczki nitki szafranu
  •  3 liście laurowe
  •  25 g masła

Sposób wykonania:

  1. Ryż przesypać do rondelka.
    Zalać go wodą i odstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie ryż odsączyć i przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Dodać listek laurowy i całość przesmażyć, aby cała wodą odparowała.
    W między czasie nitki szafranu moczyć w odrobinie gorącej wody około 3 minut.
    Po tym czasie dodać go do ryżu razem z wodą w której się moczył.
    Następnie wlać gorący wywar i trzymać na ogniu około 15 minut pod pryzkryciem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *