Pyszne i bardzo zdrowe warzywne kremy. Dziś przepis na gęsty krem z zielonego groszku. Do wykonania naszego przepisu będziesz potrzebował: zielonego łuskanego groszku, śmietany, marchewki, bulionu oraz przypraw.
Składniki:
- 500 g łuskanego zielonego groszku
- 2 marchewki
- 50 ml śmietany
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 szkl. bulionu
- zielenina do dekoracji
Sposób wykonania:
- Obraną marchewkę i selera naciowego obrać i pokroić.
Przełożyć do garnka i dodać jeszcze obrane cebulę.
Zalać całość bulionem, zagotować i trzymać na ogniu do miękkości warzyw.
Wówczas wrzucić jeszcze zielony groszek i chwilę pogotować.
Gotową zupę zdjąć z ognia.
Dodać obrany czosnek i całość zmiksować na gładki krem.
Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
Dodać śmietanę i całość przemieszać.
Przed podaniem można udekorować jeszcze keksem śmietany oraz zieleniną.
Liczba porcji: 4