Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bardzo gęsty krem z groszku

Pyszne i bardzo zdrowe warzywne kremy. Dziś przepis na gęsty krem z zielonego groszku. Do wykonania naszego przepisu będziesz potrzebował: zielonego łuskanego groszku, śmietany, marchewki, bulionu oraz przypraw.

Składniki:

  • 500 g łuskanego zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 50 ml śmietany
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 szkl. bulionu
  • zielenina do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Obraną marchewkę i selera naciowego obrać i pokroić.
    Przełożyć do garnka i dodać jeszcze obrane cebulę.
    Zalać całość bulionem, zagotować i trzymać na ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas wrzucić jeszcze zielony groszek i chwilę pogotować.
    Gotową zupę zdjąć z ognia.
    Dodać obrany czosnek i całość zmiksować na gładki krem.
    Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Dodać śmietanę i całość przemieszać.
    Przed podaniem można udekorować jeszcze keksem śmietany oraz zieleniną.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *