Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna z krewetkami

Składniki:

  • 200 g świeżych krewetek
  • 150 g żabnicy
  • 150 g dorsza
  • 140 g przegrzebków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łodyga selera
  • 1 marchewka
  • 1 bulwa fenkułu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek wytrawnego białego wina
  • 4 szkl. bulionu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Dorsza, przegrzebki i żabnice pokroić na małe kawałki, dodać do nich jeszcze krewetki i wstawić do lodówki.
    W między czasie na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony fenkuł, seler oraz marchewkę.
    Trzymać na małym ogniu około 5 minut cały czas mieszając.
    Po tym czasie dodać czosnek i smażyć ostatnią minutę.
    Następnie wlać bulion i wino oraz dodać pomidory z puszki.
    Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Gotować na małym ogniu około 25 minut.
    Na sam koniec dodać ryby i owoce morza i gotować ostanie 5 minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *