Składniki:
- 200 g świeżych krewetek
- 150 g żabnicy
- 150 g dorsza
- 140 g przegrzebków
- 3 łyżki oliwy
- 1 łodyga selera
- 1 marchewka
- 1 bulwa fenkułu
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek wytrawnego białego wina
- 4 szkl. bulionu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Dorsza, przegrzebki i żabnice pokroić na małe kawałki, dodać do nich jeszcze krewetki i wstawić do lodówki.
W między czasie na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony fenkuł, seler oraz marchewkę.
Trzymać na małym ogniu około 5 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie dodać czosnek i smażyć ostatnią minutę.
Następnie wlać bulion i wino oraz dodać pomidory z puszki.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu około 25 minut.
Na sam koniec dodać ryby i owoce morza i gotować ostanie 5 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.