Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 3 cukinie
  • 3 papryki
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g pomidorów
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść poszarpanych liści bazylii

Sposób wykonania:

  1. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce po czym włożyć je na 2 minuty do osolonego wrzątku, wówczas je odcedzić i przelać zimną wodą.
    Następnie bakłażana pokroić na plastry, cukinie na skośne plasterki a papryki na ćwiartki.
    Dodać do nich 2 ząbki czosnku, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać i grillować do miękkości warzyw.
    Ułożyć je w salaterce, dekorując pomidorkami koktajlowymi.
    Następnie oliwę wymieszać w pozostałym czosnkiem oraz octem balsamicznym.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
    Udekorować listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *