Składniki:
- 250 g zielonych szparagów
- 3 cukinie
- 3 papryki
- 1 bakłażan
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 100 g pomidorów
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- garść poszarpanych liści bazylii
Sposób wykonania:
- Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce po czym włożyć je na 2 minuty do osolonego wrzątku, wówczas je odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie bakłażana pokroić na plastry, cukinie na skośne plasterki a papryki na ćwiartki.
Dodać do nich 2 ząbki czosnku, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i grillować do miękkości warzyw.
Ułożyć je w salaterce, dekorując pomidorkami koktajlowymi.
Następnie oliwę wymieszać w pozostałym czosnkiem oraz octem balsamicznym.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Udekorować listkami bazylii.