Składniki: 1 mała wędzona golonka 1 litr wody 1 szklanka konserwowanej soczewicy ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki ¼ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 liść laurowy suszony tymianek do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać cebulę, seler…
Tag: jednogarnkowe
Listy
Gęsta zupa z ziemniaków i kurczaka
by Weronika Smak • • 0 Comments
Składniki: 2 upieczone i pokrojone w kostkę piersi z kurczaka 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 obrane, pokrojone w kostkę marchewki 1 szklanka zielonego groszku konserwowanego 1 szklanka esencjonalnego bulionu drobiowego 2 litry wody 1 szklanką gęstej śmietany kremówki skrobia kukurydziana Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać warzywa, wodę i bulion drobiowy, doprowadzić…
Listy
Zupa z kurczaka z kładzionymi kluskami
by Magda Kuś • • 0 Comments
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- listki selera do smaku
- zielona natka pietruszki
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- sól
Kluski kładzione:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól, biały pieprz do smaku
Listy
Gęsta zupa z boczkiem, pomidorami i fasolą
by Magda Kuś • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg boczku pokrojonego w kostkę 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 puszka białej, wypłukanej fasoli konserwowanej 1,5 łyżeczki przyprawy włoskiej do sałatek 2 łyżki octu balsamicznego 1 szklanka pokrojonej w paski sałaty lodowej kilka posiekanych listków bazylii 1,5 litra bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni dobrze przyrumienić boczek. W rondlu zalać…
Listy
Krupnik na wołowinie
by Magda Kuś • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg wołowiny z kością
- 2 kości wołowe ze szpikiem
- ¼ szklanki pokrojonej w plastry pietruszki
- ¼ szklanki pokrojonej w plastry łodygi selera
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
- 3 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
- kilka suszonych grzybów
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz, mielony imbir do smaku