Składniki:
- 1 mała wędzona golonka
- 1 litr wody
- 1 szklanka konserwowanej soczewicy
- ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki
- ¼ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- suszony tymianek do smaku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać cebulę, seler i marchewkę, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wodę i golonkę, gotować aż golonka zmięknie. Golonkę wyjąć, lekko schłodzić, usunąć kostkę i skórę, mięso pokroić w kostkę, dodać do gotującej się zupy. Soczewicę wypłukać, dodać do rondla z zupą, gotować 5 minut. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.