Składniki:
- 4 szklanki bulionu mięsnego
- 1 łyżka oleju
- 50 dkg mielonej wołowiny
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 oczyszczona, pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 duży, pokrojony w kostkę pomidor
- 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowanej
- 1 szklanka kukurydzy konserwowanej
- tarty żółty ser
Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać olej, dodać paprykę, cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać mielone mięso i smażyć aż lekko zbrązowieje. Rozgnieść widelcem grudki mięsa. Do rondla dodać chili, kminek i pieprz kajeński, smażyć mieszając 1 minutę. Dodać bulion i pomidora, przykryć i powoli gotować 30 minut. Dodać wypłukaną fasolę i kukurydzę, gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić i podawać posypaną tartym serem.