Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zasmażana zupa z mięsem kurczaka

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1 kg
  • 2 marchewki, obrane pokrojone w plastry
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w plastry1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, kostki rosołowe do smaku


Sposób przyrządzenia:

W rondlu zalać wodą pokrojonego na ćwiartki kurczaka, dodać warzywa i czosnek, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż mięso kurczaka będzie miękkie. Mięso wyjąć z gotującej się zupy, gdy lekko ostygnie mięso obrać z kości, pokroić w kostkę, dodać  do rondla z gotującym się wywarem, pikantnie przyprawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć mieszając kilka chwil, nie rumienić, odstawić aż zasmażka wystygnie. Dodać zasmażkę do wrzącej zupy, gotować chwilę mieszając aż zasmażka się rozprowadzi w wywarze, dodać posiekaną natkę pietruszki i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *