Skladniki:
- 30 dkg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
- 2 puszki białej fasoli konserwowej
- 1 szklanka obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 ząbki pokrojonej w kostkę czosnku
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
- ½ szklanki konserwowanego zielonego groszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion (lub wodę) dodać składniki z wyjątkiem groszku i fasoli konserwowej, gotować 30 minut, przyprawić do smaku. Dodać wypłukane fasolę i groszek, gotować powoli aż mięso i warzywa zmiękną. Dodać natkę pietruszki, skorygować smak przyprawami i podawać.