Składniki:
- 1 puszka piure pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1,5 litra wody
Klopsiki:
- 25 dkg mielonej wołowiny
- 25 dkg pokrojonej w małą kostkę kiełbasy
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 6 zgniecionych w prasce ząbków czosnku
- suszony rozmaryn do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki klopsików, z masy uformować małe klopsiki. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać zupę cebulową, wymieszać, przyprawić do smaku. Klopsiki dodać do wrzącej zupy, zmniejszyć płomień pod rondlem, powoli gotować 5 minut, dodać marchewkę, pomidory, wypłukaną fasolę, gotować 15 minut, dodać ryż i gdy zupa zawrze skorygować smak solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i podawać.