Składniki:
Ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 1,5 szklanki maślanki
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 2 opakowania suchych drożdży
Sposób przyrządzenia:
Maślankę i masło podgrzać do temperatury około 40 stopni C. Drożdże wymieszać z cukrem i ½ szklanki ciepłej wody. Suche składniki ciasta wymieszać, dodać mleko z masłem i rozrobionymi w wodzie drożdże. Wyrabiać ciasto aż masa będzie gładka i pulchna, a ciasto przestanie się kleić do rąk. Z wyrośniętego ciasta formować spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Nie wykorzystane spody można owinąć folią aluminiową i zamrozić.
Sos:
Składniki:
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
- pieprz, sól, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.
Dodatek
Składniki:
- 1 avokado, obrane, pokrojone w plastry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ szklanki oczyszczonej, pokrojonej w paseczki kolorowej papryki
- ½ szklanki pokrojonych w plastry pieczarek
- tarty parmezan
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Plastry awokado skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i paprykę, smażyć mieszając 5 minut. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć plastry awokado i pieczarki podsmażone z papryką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać serem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.