Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wegetariańska pizza ze szparagami

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Czasami brak nam czasu na przyrządzenia tradycyjnego ciasta na spód pizzy, możemy zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia co przyśpieszy przygotowanie. Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać wodę i dokładnie wyrobić ciasto aż uzyskamy jednorodną pulchną masę. Z wyrośniętego ciasta formować  spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni.

Sos:
Składniki:

  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • pieprz, sól, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.

Dodatki:

  • 70 dkg młodych szparagów
  • 8 dużych pieczarek
  • 1/3 szklanki posiekanej szalotki
  • 2 posiekane drobno ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki tartego sera mozzarella

Sposób przyrządzenia:
Szparagi oczyścić, zalać wrzątkiem, blanszować 4 minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie, odcedzić, osączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać pieczarki, cebulkę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę. Spód pizzy posmarować sosem, na nim ułożyć szparagi pokrojone w 3 cm kawałki i pieczarki z dodatkami, oprószyć solą i pieprzem, całość posypać serem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *