Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spód pizzy z maślanką i masłem

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki maślanki
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 opakowania suchych drożdży

Sposób przyrządzenia:
Maślankę i masło podgrzać do temperatury około 40 stopni C. Drożdże wymieszać z cukrem i ½ szklanki ciepłej wody. Suche składniki ciasta wymieszać, dodać mleko z masłem i rozrobionymi w wodzie drożdże. Wyrabiać ciasto aż masa będzie gładka i pulchna, a ciasto przestanie się kleić do rąk. Z wyrośniętego ciasta formować  spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Nie wykorzystane spody można owinąć folią aluminiową i zamrozić.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *