Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 1,5 szklanki maślanki
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 2 opakowania suchych drożdży
Sposób przyrządzenia:
Maślankę i masło podgrzać do temperatury około 40 stopni C. Drożdże wymieszać z cukrem i ½ szklanki ciepłej wody. Suche składniki ciasta wymieszać, dodać mleko z masłem i rozrobionymi w wodzie drożdże. Wyrabiać ciasto aż masa będzie gładka i pulchna, a ciasto przestanie się kleić do rąk. Z wyrośniętego ciasta formować spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Nie wykorzystane spody można owinąć folią aluminiową i zamrozić.