Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 1,5 szklanki maślanki
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 2 opakowania suchych drożdży
Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wódki sake lub mirin 2 łyżki brązowego cukru 2 ząbki zgniecionego w prasce czosnku 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.
Składniki: 3 łyżki mielonego pieprzu 3 łyżki mielonego kminku 3 łyżki mielonej papryki 3 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu mielone goździki do smaku mielony kardamon do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.