Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- listki selera do smaku
- zielona natka pietruszki
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- sól
Kluski kładzione:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umytego kurczaka pokroić na 4 części, zalać wodą, dodać seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, czosnek i szczyptę cukru, gotować powoli aż kurczak zmięknie, odcedzić zachowując wywar. Mięso kurczaka obrać z kości, pokroić, dodać do wywaru, powoli gotować. Składniki kluseczek zmiksować. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Łyżkę maczamy we wrzącej zupie, nabieramy ¼ łyżki ciasta i wkładamy do zupy i tak aż do końca ciasta. Gotujemy 5 minut lekko mieszając aby kluski nie przywarły i podajemy z dodatkiem posiekanych listków selera i natki pietruszki.