Składniki:
- 50 dag cielęciny bez kości,
- 2 dag mąki, tłuszcz,
- 150 ml śmietany,
- 5 dag bułki czerstwej,
- 8 dag cebuli,
- 1 łyżka tartej bułki,
- 2 dag rodzynków,
- zielenina,
- 1 żółtko,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić ukośnie na 4 porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z cebulą, bułką tartą, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Następnie nałożyć na płaty mięsa, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Podawać z ryżem.