Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka pieczona z żurawinami

Składniki:

  • 2 kg mięsa z udźca wieprzowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone mięso odstawić na około 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać odrobiną oleju, podlać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C często obracając i polewając wytwarzającym się sosem. Miękkie i przyrumienione mięso wyjąć na półmisek, odstawić na 10 minut aby pieczeń „odpoczęła” pokroić w plastry i podawać z żurawiną i innymi ulubionymi dodatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *