Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne, glazurowane żeberka

Składniki:

 

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

     

    Marynata:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół
  • sól, papryka ostra i słodka, pieprz – do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią żeberka, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Żeberka obsączyć z marynaty. W małym rondlu doprowadzić do wrzenia, gotować powoli, dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie, dodać do wrzącej marynaty, wymieszać i gdy zawrze wyłączyć. Tak przygotowanym koniecznie pikantnym sosem posmarować żeberka. Piec na mocno nagrzanym grillu przez 20 minut często ogrzewając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *