Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z białego wina Eli

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml śmietany
  • odrobina mąki z ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu estragonowego

Sposób wykonania:

  1.  Posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino, sok z cytryny oraz śmietanę.
    Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym przetrzeć przez sito i podgrzać.
    Następnie zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Na koniec dodać miód oraz ocet estrogenowy, wymieszać.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbietę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *