Składniki:
- 8 małych cukinii
- 1 ½ szkl. mleka
- 3 jajka
- 20 dag mąki
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 słoiczek gotowego sosu do potraw chińskich
- 2 pomidory
- 1 pęczek kolendry
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki ziarna sezamowego
- 1 limetka
- sól
Sposób wykonania:
- Do mleka wbić jajka, dodać mąkę oraz ½ łyżeczki soli, całość dokładnie zmiksować i odstawić aby ciasto spęczniało.
W między czasie cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry nie docinając do końca po czym rozsunąć lekko plastry aby powstał wachlarz, który oprószyć solą i odstawić na 15 min.
Następnie do sosu do chińszczyzny wlać 70 ml wody oraz dodać posiekany czosnek oraz obrane i pokrojone pomidory, doprawić do smaku solą i doprowadzić do zagotowania, wówczas wrzucić dymkę pokrojoną w plasterki oraz posiekaną kolendrę.
Cukinie zanurzyć we wcześniej przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju, posypane sezamem ok. 5 min.
Przed podaniem polać sosem i udekorować plasterkami limetkiPrzepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kamila M