Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wachlarze z cukinii

Składniki:

  • 8 małych cukinii
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 1 słoiczek gotowego sosu do potraw chińskich
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek kolendry
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki ziarna sezamowego
  • 1 limetka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Do mleka wbić jajka, dodać mąkę oraz ½ łyżeczki soli, całość dokładnie zmiksować i odstawić aby ciasto spęczniało.
    W między czasie cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry nie docinając do końca po czym rozsunąć lekko plastry aby powstał wachlarz, który oprószyć solą i odstawić na 15 min.
    Następnie do sosu do chińszczyzny wlać 70 ml wody oraz dodać posiekany czosnek oraz obrane i pokrojone pomidory, doprawić do smaku solą i doprowadzić do zagotowania, wówczas wrzucić dymkę pokrojoną w plasterki oraz posiekaną kolendrę.
    Cukinie zanurzyć we wcześniej przygotowanym cieście  i smażyć na rozgrzanym oleju, posypane sezamem ok. 5 min.
    Przed podaniem polać sosem i udekorować plasterkami limetki

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kamila M

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *