Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa drobiowego
- ½ cebuli
- ½ ząbka czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- zioła prowansalskie
- 8 listków szałwii
- 4 plasterki boczku
- 3 łyżki oleju
- ½ puszki kukurydzy
- 2 pomidory
- ½ żółtej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- sałata
- szczypta cukru
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do mielonego mięsa wbić jajko, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz bułkę tartą.
Całość dokładnie wyrobić.
Z powstałej masy uformować 8 małych kulek, które owinąć listkami szałwii.
Następnie boczek obsmażyć na chrupko, wówczas go wyjąć a do wytopionego tłuszczu dodać 2 łyżki oleju i smażyć na nim kuleczki mięsne ok. 10 min.
W między czasie pomidory pokroić w plasterki, dodać odsączoną kukurydzę, paprykę pokrojoną na paseczki oraz sałatę porwaną na mniejsze kawałki.
Całość wymieszać i polać sałatę octem wymieszany, z łyżką oleju, solą, pieprzem oraz cukrem.
Na patyczki do szaszłyków nadziać mięsne kulki, przeplatając boczkiem.
Przed podaniem ułożyć szaszłyki na sałatce.Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ilonę