Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos hiszpański na kościach

Składniki:

  • 1 kg kości wołowych
  • 2 marchewki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • cebula
  • ½ korzenia selera
  • 3 l wody
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól

    Sposób wykonania:

    1. Kości wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 40 minut.
      W połowie pieczenia dodać pokrojone jarzyny.
      Następnie upieczone zalać wodą, wrzucić jeszcze ziarenka pieprzu, liść laurowy, ziele angielski oraz dodać pastę pomidorową,, wino oraz sól do smaku.
      Całość wymieszać i gotować aż płyn w większości wyparuje, wówczas przecedzić go przez sito usuwając kości i jarzyny.
      Wstawić sos do lodówki a gdy się schłodzi zdjąć powstałą warstwę tłuszczu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *