Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos cytrynowy

Składniki:
• 1 szkl. bulionu
• starta skórka z 1 cytryny
• sok z 1 cytryny
• ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany
• 2 surowe żółtka
• 1 łyżeczka mąki
• sól
• szczypta cukru

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem, wówczas dodać sok i startą skórkę z cytryny.
Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i doprawić do smaku solą, cukrem oraz szczyptą pieprzu.
Na koniec zaciągnąć żółtkami wymieszanymi ze śmietaną, podgrzać, ale nie gotować.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Gosia L

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *