Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eskalopki Gosi

Składniki:
• 800 g cielęcego schabu bez kości
• 2 cytryny
• łyżka kaparów
• 3-4 łyżki posiekanych listków bazylii
• ćwierć szkl. lekkiego bulionu z kurczaka
• ćwierć szkl. białego wytrawnego wina
• sól
• pieprz
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczka masła

Sposób wykonania:
Mięso pokroić na 8 plastrów, które zbić tłuczkiem formując eskalopki.
Następnie 1 cytrynę obrać ze skórki i wycisnąć z niej sok, który wymieszać z bulionem oraz winem.
Drugą cytrynę pokroić na pół, jedną połówkę pokroić w plasterki a z drugiej wycisnąć sok i skropić nim eskalopki.
Oprószyć je jeszcze solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć eskalopki do rondla z rozgrzanym masłem, zalać je wczesnej przygotowanym bulionem i trzymać na małym ogniu ok. 5-6 min. po czy dodać połowę listków bazylii oraz kapary.
Całość delikatnie wymieszać i jeszcze przez chwilę dusić, wyjąć i ułożyć na półmisku.
Przed podaniem posypać resztą bazylii oraz udekorować plasterkami cytryny.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Gosia L

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *