Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna pieczeń cielęca

Składniki:
• 1 ½ kg zadniej cielęciny bez kości
• 4-5 ząbków czosnku
• ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
• ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
• ½ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowego
• sól
• pieprz
• łyżka soku z cytryny
• łyżeczka miodu
• 2 łyżki oliwy
• łyżka masła
• ½ szkl. białego wytrawnego wina

Sposób wykonania:
Posiekany czosnek utrzeć razem z solą, pieprzem, cynamonem, kardamonem oraz kwiatem.
Następnie mięso dobrze wygnieść ręką, ponacinać w kilku miejscach i powstałe otwory napełnić mieszanką przypraw.
Natomiast pozostałe przyprawy utrzeć z miodem, sokiem z cytryny, oliwą solą oraz pieprzem i natrzeć powstałą pastą mięso, wówczas owinąć mięso w folie i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso odwinąć z foli, ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i piec do zarumienienia, wówczas ogień zmniejszyć i piec do miękkości w trackie skrapiając winem.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Ewelka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *