Składniki:
• 1 -1 ½ kg cielęciny bez kości
• 30 g suszonych grzybów
• 2 cebule
• 50 g słoniny
• ½ szkl. gęstej śmietany
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki tłuszczu
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Mięso gotować we wrzątku ok. 2-3 min po czym odcedzić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem oraz estragonem, wstawić na noc do lodówki.
Grzyby zalać odrobiną wody i również odstawić na noc.
Następnego dnia grzyby ugotować a mięso oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami słoniny i posypać posiekaną cebulą oraz polać stopionym tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-12 min po czym zmniejszyć ogień i piec kolejne 30-40 min. w trakcie skrapiając przecedzonym wywarem z grzybów.
Miękkie mięso wyjąć a sos przetrzeć przez sito i ponownie włożyć do niego mięso, wrzucić jeszcze pokrojone w paski grzyby i piec jeszcze ok. 10-15 min. polewając śmietaną.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Ewelka