Składniki:
• 1 kg cielęciny bez kości
• 2 łyżki oleju
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 szkl. bulionu
• sól
• pieprz
Farsz:
• 1 bułka namoczona w mleku
• 300 g mielonej cielęciny
• skórka starta z cytryny
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 50 g posiekanych migdałów
• 1 mała cebula
• 1 surowe jajko
• szczypta majeranku
• szczypta startej gałki muszkatołowej
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Mięso przeciąć wzdłuż na pół, zbić lekko tłuczkiem formując równy płat, który oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie do mielonej cielęciny wbić jajko, dodać bułkę, migdały, skórkę pomarańczową, pietruszkę, cebulę startą na tarce, sól, pieprz, gałkę oraz majeranek.
Całość dokładnie wyrobić i powstałą masę rozsmarować na płacie mięsa, który ciasno zrolować i obwiązać nitką.
Obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć do rondla a na tą samą patelnie wrzucić obrane jarzyny, starte na tarce, przesmażyć i dodać do mięsa.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika na 50-60 min w trackie skrapiając bulionem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Ewelka