Składniki:
• mostek cielęcy
• łyżka masła
• łyżka soku z cytryny
• sól
• 3 łyżki smalcu
• ½ szkl. bulionu
Farsz:
• 250 g móżdżku cielęcego
• 2 łyżki octu winnego
• 2-3 cebule
• łyżka masła
• 1 surowe żółtko
• 1 jajko
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z solą oraz sokiem z cytryny i natrzeć nim mostek.
Następnie móżdżek zalać zakwaszoną wodą i odstawić na kilka minut, po czym odsączyć i posiekać, wówczas utrzeć go razem z żółtkami, solą oraz pieprzem.
Na koniec połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę, posiekaną pietruszką oraz cebulką zeszkloną na maśle.
Powstałym farszem nadziać mostek, zaszyć i ułożyć w brytfannie, polać gorącym smalcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec do miękkośćci w trackie skrapiając bulionem oraz wytworzonym sosem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kamila