Składniki:
• 1 kg linów
• ½ szkl. tartego chrzanu
• ½ szkl. bulionu
• łyżka masła
• łyżka mąki
• 1 szkl. śmietany
• 2-3 listki laurowe
• sól
• pieprz
• cukier
• 1-2 łyżki octu winnego
Sposób wykonania:
Liny odfiletować po czym pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na 30 min.
Po tym czasie obsmażyć rybę na rozgrzanym maśle, wówczas posypać pokruszonymi listkami laurowymi i skropić bulionem, trzymać na ogniu ok. 10 min.
Następnie śmietanę wymieszać z solą, cukrem, octem winnym oraz mąką i wlać do ryby i posypać jeszcze chrzanem.
Nadal dusić ok. 15 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Gosia L