Składniki: 1 kg lina 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ½ szkl śmietany 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Ryby dokładnie oczyścić po czym podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty…
Tag: lin
Listy
Lin w śmietanie Oli
by Ola Pacia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg lina 5 dkg grzybów 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku ½ szklanki śmietany ½ pęczka natki pietruszki 2 litry wody Sposób przyrządzenia: Lina sprawić, umyć, osączyć, wykroić filety, wyjąć ości, mięso pokroić w kostkę. Umyte grzyby pokroić w paseczki, obraną cebule pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, połączyć …
Ryby
Lin duszony w winie z pieczarkami
by Natalia Wyrwał • • 0 Comments
Składniki: 1 kg lina 1 kg pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki masła 2 szkl. białego wytrawnego wina łyżeczka mąki 2 żółtka sól starta skórka z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę posiekać po czym całość przesmażyć na rozgrzanym maśle. W między cz czasie rybę pokroić na kawałki,…
Ryby
Lin duszony w chrzanie Gosi
by Gosia L • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg linów • ½ szkl. tartego chrzanu • ½ szkl. bulionu • łyżka masła • łyżka mąki • 1 szkl. śmietany • 2-3 listki laurowe • sól • pieprz • cukier • 1-2 łyżki octu winnego Sposób wykonania: Liny odfiletować po czym pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą oraz pieprzem i…