Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lin duszony w winie z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg lina
  • 1 kg pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. białego wytrawnego wina
  • łyżeczka mąki
  • 2 żółtka
  • sól
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę posiekać po czym całość przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    W między cz czasie rybę pokroić na kawałki, które oprószyć solą i dodać do pieczarek.
    Dodać jeszcze startą skórkę z cytryny, posiekaną pietruszkę oraz zagotowane wino.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
    Na koniec dodać jeszcze mąkę rozprowadzoną odrobina wody i zagotować.
    Ugotowaną rybę wyjąć a do sosu dodać jeszcze żółtka i nie przerywając mieszania podgrzać i przed podaniem polać rybę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *