Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- sól,pieprz
- 1jajko
- 1 łyżka mleka
- 3\4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- po pół strączka papryki żółtej,zielonej i czerwonej
- 1cebula
- 1 pomidor
- świeże zioła
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany dokładnie umyć,pokroić wzdłuż na plastry gruboćś 1-1,5cm,oprószyć solą,odstawić na 20 minut. Plastry bakłażana opłukać wodą,osuszyć panierować najpierw w jajku rozkłóconym z mlekiem i pieprzem,a potem w tartej bułce. Kłaćś na dobrze rozgrzany tłuszcz,smażyć na rumiano,osączyć na bibułowych serwetkach,ułożyć na półmisku. Papryki pokroić w cienkie paski,cebulę na krążki,pomidora w kostkę. Warzywami i listkami ziół posypać bakłążany.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka
2 comments for “Smażone bakłażany*”