Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 szkl tartego parmezanu
- 2 szkl posiekanej mozzarelli
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
Składniki:
Składniki: 1 kg bakłażanów 2 łyżki ziół prowansalskich kilka ziaren pieprzu kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Bakłażany umyć i pokroić na centymetrowe paski. Następnie oprószyć je solą i odstawić na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Wówczas posmarować go oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec…
Składniki: 1 op suszonych bakłażanów ¾ szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku 1 łyżka oregano Sposób wykonania: Suszone bakłażany zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do słoika wyparzonego wrzątkiem. Przekładać je plasterkami czosnku oraz oregano. Zalać całość oliwą z oliwek. Słoik szczelnie zakręcić i lekko…
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek bakłażan 4 łodygi selera ½ szkl zielonych oliwek cebula ząbek czosnku łyżka kaparów ¼ szkl przecieru pomidorowego 1 szkl wody ¼ szkl octu winnego łyżka cukru łyżeczka soli chlebek pita Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć bakłażana pokrojonego w kostkę. Następnie dodać selera pokrojonego w plasterki, posiekane oliwki, cebulę…
Składniki: 1 kg bakłażanów 2 gałązki selera naciowego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanego koperku kilka ząbków czosnku 1 łyżka soli 1 ½ szkl octu winnego Sposób wykonania: Bakłażany włożyć do wrzątku na 3 minuty po czym je odcedzić i przekroić na krzyż lecz nie przecinając do końca. Następnie do rondelka wlać 2 szklanki…