Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bakłażan
- 4 łodygi selera
- ½ szkl zielonych oliwek
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka kaparów
- ¼ szkl przecieru pomidorowego
- 1 szkl wody
- ¼ szkl octu winnego
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- chlebek pita
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć bakłażana pokrojonego w kostkę.
Następnie dodać selera pokrojonego w plasterki, posiekane oliwki, cebulę i czosnek.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu do miękkości, wówczas dodać kapary, przecier pomidorowy, ocet, wodę, cukier oraz sól.
Cały czas mieszając smażyć jeszcze minutę.
Po tym czasie zdjąć z ognia, a gdy lekko przestygnie posmarować chlebki pita.