Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka posiekanego czosnku
- łyżka posiekanego imbiru
- brokuł
- 3 marchewki
- 3 zielone cebulki
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 3 szkl gorącego ugotowanego ryżu
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzaną oliwą wrzucić posiekany czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund.
Po tym czasie dodać brokułu podzielonego na różyczki, marchewki pokrojone w plasterki oraz posiekane cebulki.
Zalać całość bulionem i dusić kilka minut pod przykryciem.
Następnie zdjąć pokrywkę i zwiększyć płomień.
Smażyć cały czas mieszając około minuty.
Wówczas dodać jeszcze sos sojowy, wymieszać.
Zdjąć patelnie z ognia i na sam koniec skropić olejem sezamowym.
Podawać z ryżem.