Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona marchewka z cebulą i ryżem

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanego czosnku
  • łyżka posiekanego imbiru
  • brokuł
  • 3 marchewki
  • 3 zielone cebulki
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 szkl gorącego ugotowanego ryżu

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzaną oliwą wrzucić posiekany czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund.
Po tym czasie dodać brokułu podzielonego na różyczki, marchewki pokrojone w plasterki oraz posiekane cebulki.
Zalać całość bulionem i dusić kilka minut pod przykryciem.
Następnie  zdjąć pokrywkę i zwiększyć płomień.
Smażyć cały czas mieszając około minuty.
Wówczas dodać jeszcze sos sojowy, wymieszać.
Zdjąć patelnie z ognia i na sam koniec skropić olejem sezamowym.
Podawać z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *