Składniki: 1 kg bakłażanów 2 łyżki ziół prowansalskich kilka ziaren pieprzu kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w paski, które oprószyć solą i odstawić na noc. Następnego dnia, posmarować je oliwa i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie układać w słoikach przekładając je…
Tag: z bakłażanów
Bakłażany
Bakłażany na czerwono
by Adrian • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka ½ zkl. pomidorków z puszki 5 dag krojonych pomidorków z puszki 5 dag oliwek 2 łyżki kaparów 2 łyżki octu winnego ½ szkl. oliwy 1 łyżka miodu Sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażana przekroić na pół po czym każda połówkę pokroić na mniejsze kawałki,…
Bakłażany
Bakłażany z zieloną papryką z patelni
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 60 dag bakłażanów 3-4 strąki zielonej papryki 3 pomidory 10 dag czarnych oliwek łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnki 2 łyżeczki octu 1 szkl. oliwy 1 cebula sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić na kawałki a paprykę w paski po czym usmażyć na oddzielnych patelniach. Następnie usmażone bakłażany i paprykę wyjąć, zlać tłuszcz na…
Półmięsne
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonego mięsa 1 kg bakłażanów 1 szklanka rozpuszczonego masła 1 pokrojona w kostkę cebula 1 szklanka soku pomidorowego 30 dkg drobno pokruszonego sera Feta ½ litra sosu beszamel 4 szklanki mleka ½ szklanki żółtego tartego sera posiekana natka pietruszki mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przyrządzania: Pół szklanki masła rozgrzać na patelni,…