Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany na czerwono

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • ½ zkl. pomidorków z puszki
  • 5 dag krojonych pomidorków z puszki
  • 5 dag oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ szkl. oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • Sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bakłażana przekroić na pół po czym każda połówkę pokroić na mniejsze kawałki, które smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 min po czym wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz paprykę i seler pokrojony w kostkę, trzymać na ogniu do miękkości, wówczas dodać przetarte pomidory, pozostawić na ogniu jeszcze przez 10-12 min.
    Po tym czasie dodać jeszcze oliwki, kapary oraz ocet winny, wymieszać i gotować jeszcze przez 7 min i wrzucić bakłażany.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, trzymać na ogniu ostatnie 5-7 min.
    Na koniec doprawić do smaku jeszcze miodem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Adriana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *