Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- ½ zkl. pomidorków z puszki
- 5 dag krojonych pomidorków z puszki
- 5 dag oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki octu winnego
- ½ szkl. oliwy
- 1 łyżka miodu
- Sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bakłażana przekroić na pół po czym każda połówkę pokroić na mniejsze kawałki, które smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 min po czym wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz paprykę i seler pokrojony w kostkę, trzymać na ogniu do miękkości, wówczas dodać przetarte pomidory, pozostawić na ogniu jeszcze przez 10-12 min.
Po tym czasie dodać jeszcze oliwki, kapary oraz ocet winny, wymieszać i gotować jeszcze przez 7 min i wrzucić bakłażany.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, trzymać na ogniu ostatnie 5-7 min.
Na koniec doprawić do smaku jeszcze miodem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Adriana