Składniki:
- 4 fenkuły
- 3 pomidory
- 2łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka nasion sezamu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z łodyg kopru odciąć listki i je posiekać a fenkuł przekroić wzdłuż na 4 części.
Następnie z folii aluminiowej wyciąć 4 kawałki, które włożyć świeżymi ziołami na których ułożyć po 2 kawałki fenkułu.
Folię zawinąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20 min.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i posiekać, dodać listki kopru i wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Upieczone fen kuły pokroić na plasterki, zalać pomidorowym sosem i posypać uprażonym sezamem i odstawić na 30 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza