Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z czerwonej soczewicy z pomidorkami

Składniki:

  • 5 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 cykoria
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 15-20 dag sera pleśniowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Posiekaną cebule poddusić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać soczewicę, przez chwilę smażyć po czym wlać bulion i doprowadzić do zagotowania.
      Trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 12-15 min.
      W między czasie ser pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na połówki, sałatę porwać na mniejsze kawałki a z cykorii odciąć 8 liści a resztę pokroić w paski.
      Liśćmi cykorii wyłożyć salaterkę na nie wysypać sałatę wymieszaną z pomidorkami i cykorią, potem posypać serem.
      Następnie odcedzoną soczewicę wymieszać z olejem i octem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.

      Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zbyszka

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *