Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z białych szparagów, karczochów i pomidorków

Składniki:

  • 2 kg białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • puszka serc karczochów
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Szparagi obrać po czym zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem masła i cukru, trzymać na małym ogniu ok. 12 min.
    W między czasie serca karczochów pokroić w kostkę a pomidorki pokroić na ćwiartki.
    Następnie tymianek, bazylię oraz natkę posiekać.
    Ocet balsamiczny doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym cały czas mieszając dolewać olej po czym dodać zioła oraz posiekaną cebulę.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze pomidory oraz karczochy.
    Gotowe szparagi odcedzić i dodać do sałatki, lekko przemieszać.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Adriana
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *