Składniki:
- 4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 3 dag parmezanu
- 1 pęczek bazylii
- 8 łyżek oliwy
- 2 pomidory
- 150 ml białego wina
- 600 ml wywaru rybnego
- szczypta niteczek szafranu
- 20 dag dużych sprawionych krewetek
- sól
- pieprz
- 8 kromek bagietki
Sposób wykonania:
- Czosnek oraz szalotkę pokroić w kosteczkę, suszone pomidory w kostkę, parmezan pokruszyć a bazylię posiekać.
Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem 6 łyżek oliwy.
Dodać pokrojone pomidory, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Następnie wino oraz wywar rybny zagotować, dodać nitki szafranu rozpuszczone w 3 łyżkach bulionu, po czym dodać krewetki i gotować ok. 2-3 min.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Kromki bagietki usmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas posmarować je pesto i podawać z bulionem z krewetkami.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa