Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z krewetek z grzankami z pomidorowym pesto

Składniki:

  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 dag parmezanu
  • 1 pęczek bazylii
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 pomidory
  • 150 ml białego wina
  • 600 ml wywaru rybnego
  • szczypta niteczek szafranu
  • 20 dag dużych sprawionych krewetek
  • sól
  • pieprz
  • 8 kromek bagietki

Sposób wykonania:

  1. Czosnek oraz szalotkę pokroić w kosteczkę, suszone pomidory w kostkę, parmezan pokruszyć a bazylię posiekać.
    Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem 6 łyżek oliwy.
    Dodać pokrojone pomidory, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
    Następnie wino oraz wywar rybny zagotować, dodać nitki szafranu rozpuszczone w 3 łyżkach bulionu, po czym dodać krewetki i gotować ok. 2-3 min.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Kromki bagietki usmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas posmarować je pesto i podawać z bulionem z krewetkami.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *